woensdag 30 januari 2008

Aan de barre

Alle balletlessen beginnen aan de barre. Daarna voert men in het midden van de zaal moelijkere oefeningen uit. De oefeningen aan de barre worden gedaan om de spieren op te warmen. Veel oefeningen aan de barre zorgen dat je je benen beter leert uitdraaien. Aan de barre kan je ook je evenwicht verbeteren. Ook de coördinatie van armen en benen is belangrijk, zowel aan de barre als in het midden. In de spiegel kan je zien of je houding juist is.

Aan de barre doe je eerste oefeningen op het ene been, en na een halve draai, op het andere been. Zo zorg je ervoor dat je spieren zich gelijkmatig ontwikkelen. De meeste oefeningen worden voorwaarts, zijwaart, achterwaarts en dan opnieuw zijwaarts uitgevoerd. Dat heet 'en croix', kruisvorming.

Barre-oefeningen duren een kwartier tot een half uur. De meeste oefeningen beginnen en eindigen in één van de vijf voetposies. Er zijn ook vijf armposities.

Houding
Het is belangrijk om je billen op te spannen en je buik in te trekken zodat je rug goed recht is. Houd je hoofd recht en je kin een beetje naar boven. Probeer je nek lang en elegant te maken. Ontspan daarbij je schouders. Om je gewicht juist te plaatsen moet je op de bal van je voeten steunen zonder je hielen op te tillen. Het is heel belangrijk om tijdens de oefeningen goed te ademen, anders wordt je sneller moe of krijg je de milt.

Handen
Houd je vingers losjes bij elkaar, je duimen mogen niet uitsteken.

Voeten
Strek je voeten rechtuit via de middelste teen. De tenen mogen niet gebogen worden. Houd altijd je hielen naar voor. Een voet die naar binnen buigt heet een sikkelvoet.

Geen opmerkingen: